Team Radiumhospitalet har som hovedoppgave å systematisere tannhelsetilbudet på Det norske Radiumhospitalet, kunne førsteamanuensis Bente Brokstad Herlofson, Radiumhospitalet og Det odontologiske fakultetet, Oslo, og tannpleier Hild-Ada Bakke Andersen, Radiumhospitalet, Oslo, fortelle. I første rekke er det pasienter med kreft i hode- og halsområdet som inngår, men også pasienter som behandles for kreft i andre lokalisasjoner, kan få orale komplikasjoner pga. nedsatt allmenntilstand. Behandlingen består i oralkirurgisk screening, forebyggende og lindrende behandling. Munntørrhet, økt kariesrisiko og mucositt (tykt slim og skorpedannelser) er hyppig forekommende. Et viktig aspekt er å lære opp pleiepersonell i munnstell og få dette integrert i det daglig stellet. Strålebehandling vil ofte resultere i trismus, og gapetrening er nødvendig. Eldre pasienter bør holdes infeksjonsfrie og en «vente og se holdning» er ugunstig hvis pasienten skulle få kreft. Behandling av slike lesjoner vil da kunne vanskeliggjøres eller føre til komplikasjoner. Det må ikke trekkes tenner eller utføres oralkirurgiske inngrep på pasienter som er strålebehandlet i hode- og halsområdet pga. faren for osteoradionekrose. Likeledes kan subgingival scaling og prepareringer gi osteoradionekrose. Man skal være forsiktig med avtagbar protetikk. Endodonti er normalt uten komplikasjoner, men antibiotikaparaply anbefales.
Munnhulen må undersøkes nøye med tanke på prekankrøse forandringer, fortsatte Bente Brokstad Herlofson. Klinisk kan de arte seg som ulcerajoner, røde og hvite forandringer og indurerte områder. Lesjoner som ikke har respondert på behandling i løpet av 10 – 14 dager, må mistenkes for malignitet. Pasienter med leukoplakier bør kontrolleres hvert halvår, og instrueres i å redusere mulige risikofaktorer (tobakk og alkohol). Biopsi med undersøkelser av DNA-aneuploiditet kan si noe om malignitetspotensialet. Jo større endringer i DNA-innholdet, jo større er risikoen for utvikling av plateepitelkarsinom.
Aminolevulinsyre kombinert med belysning er velegnet til behandling av basalcellekarsinom og aktinisk keratose, sa visepresident i PhotoCure, Belgia, John Afseth. To behandlinger med såkalt fotodynamisk terapi (PDT) gir 90 % helbredelse ved aktinisk keratose, og 97 % av pasientene med basalcellekarsinom kurerers med PDT. Dette er tilsvarende helbredelse som ved alternativ behandling (kryokirurgi), men det blir et langt bedre kosmetisk resultat med PDT. I fremtiden ser man for seg fotodynamisk diagnostikk i svelg og øvre luftveier med etterfølgende PDT: Noe utenfor programmet fortalte postdoc.stipendiat Sigrid Kvaal, Det odontologiske fakultetet, Oslo, om sine erfaringer med PDT av lichen planus. Aminolevulinsyre tas også opp i betennelsesceller slik man finner i bindevevet ved lichen planus, men lite i normale celler. For 9 av 11 pasienter var tilstanden forbedret og for to var det ingen effekt i løpet av observasjonstiden på 0,5 – 3,5 år. Ingen pasienter hadde fått tilbakefall.
Referanse
Kreft i munn, hode og hals.
Dahl JE.
Nor Tannlegeforen Tidende 2002;112:807.